W naszej szkole w ostatnim tygodniu przed Bożym Narodzeniem odbył się jarmark świąteczny, podczas którego można było spróbować tradycyjnej hiszpańskiej potrawy, którą jest paella. Pochodzi ona z Walencji i składa się przede wszystkim z ryżu z dodatkiem szafranu. W zależności od odmiany może zawierać mięso z kurczaka, królika, owoce morza oraz różne warzywa. Podawana jest jako danie główne i powinno się ją spożywać bezpośrednio z naczynia. Nie jest to danie typowo świąteczne, ale chętnie spożywane w Hiszpanii podczas Bożego Narodzenia.

Do przygotowania paelli używa się metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella). Nasza paella została przygotowana przez nauczycielki języka hiszpańskiego i uczniów. Mogliśmy posmakować tego dania podczas obiadowej przerwy. Wszyscy byli pod wrażeniem aromatu i wyrazistości tej potrawy. Paella smakowała wszystkim i myślę, że znajdą się osoby, które będą przygotowywać to danie w swoim domu.

Maria Krysztofiak